Laatste nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!
Internationale studenten nog niet altijd welkom in Groningen
Internationale studenten zijn nog lang niet altijd even welkom in Groningen. Zo zijn er diverse huurwoningen die alleen maar Nederlanders een huur aanbiedt en geen buitenlanders. Voor de meeste internationale studenten is het dan ook lastig om in te burgeren en kunnen de meeste zich nog niet bepaald een ‘’stadjer’’ noemen.
Bindend studieadvies moet worden aangepast voor het welzijn van studenten
Het is de bedoeling dat een eerstejaarsstudent vanaf het jaar 2025-2026 nog maar de helft van het aantal studiepunten hoeft te behalen om door te gaan naar het tweede jaar. Dat wil de minister van onderwijs aanpassen om het welzijn van studenten te verbeteren.
Groei internationale studenten zwakt af
Afgelopen jaar steeg het aantal buitenlandse studenten bij Nederlandse studies met 7 procent. Dit percentage is een stuk minder hoog dan eerdere jaren. Hieruit blijkt dat de groei van de internationale studenten in Nederland langzaam iets begint af te zwakken.
Studenten steeds minder geïnteresseerd in decentrale selectie
Het aantal studenten dat aan een decentrale selectie begon en afmaakte voor komend studiejaar daalde met maar liefst 1100 studenten ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor stijgt de kans om toegelaten te worden tot een geneeskundige opleiding van 33 procent naar 39 procent. Vooralsnog is nog niet bekend waar de oorzaak ligt voor de verminderende belangstelling.
Meer Nederlandse studenten kiezen voor buitenlandse universiteiten
Het aantal Nederlandse studenten dat ervoor kiest om in het buitenland te studeren blijft groeien. Steeds meer studenten zien de voordelen van een internationale studie-ervaring, zoals het opbouwen van een internationaal netwerk en het ervaren van een andere cultuur. De groeiende populariteit van buitenlandse universiteiten onder Nederlandse studenten kan echter ook gevolgen hebben voor de Nederlandse universiteiten.
Mbo-studenten stoppen massaal met opleiding vanwege aantrekkelijke arbeidsmarkt
Uit onderzoek van RTLnieuws blijkt dat steeds meer mbo-studenten hun opleiding verlaten zonder een diploma te behalen. Het afgelopen jaar hebben maar liefst 30.000 studenten deze beslissing genomen vanwege de vele openstaande vacatures als gevolg van de aantrekkende arbeidsmarkt en de coronacrisis.
Vele mbo-studenten de dupe van stakingen in streekvervoer
De stakingen in het streekvervoer lijken vooralsnog niet aan een eind te komen. Het personeel staakt hier namelijk voor een beter cao. Dit doen zij door het werk allemaal neer te leggen, waardoor er geen streekvervoer meer rijdt door Nederland. Vooral vele mbo-studenten zijn hiervan de dupe, doordat zij nu af en toe niet op school kunnen komen.
Pechstudenten hebben truc om schuld te beperken na komst basisbeurs
Pechstudenten die zijn begonnen met het studeren onder het leenstelsel kunnen gebruik maken van een bepaalde truc waardoor zij langer kunnen profiteren van de basisbeurs. De basisbeurs maakt na een aantal jaar weer zijn rentree onder de studenten, waardoor veel studenten met grote schulden overblijven.
Studieorganisaties bezorgd vanwege het stoppen van Studystore
Veel studentenorganisaties zijn bang dat er in de toekomst te weinig concurrentie is bij het inleveren van studiemateriaal. Dit komt door het stoppen van één van de grootste leveranciers van studiemateriaal. The Learning Network stopt namelijk met de activiteiten van Studystore en Studers.
Pechstudenten krijgen geen compensatie voor leenstelsel
Studenten die door het leenstelsel in diepe schulden terecht zijn gekomen zullen niet gecompenseerd worden door de overheid. Studenten hebben onder het leenstelsel gemiddeld een schuld van 27.000 euro opgebouwd. Van het kabinet zullen deze pechstudenten ongeveer 1400 euro ontvangen. Vele partijen vinden dit maar klein bedrag ten opzichte van de gehele schulden.
Studenten in Nederland komen in actie naar aardbeving in Turkije en Syrië
Bij de zware aardbevingen die afgelopen week plaats hebben gevonden in Turkije en Syrië zijn al duizenden mensen omgekomen. Studenten in Nederland zitten niet stil en verzinnen allerlei verschillende manieren om geld in te zamelen. Naast het inzamelen van geld zijn zij ook bezig met het verzamelen van hulpmiddelen.
Rem op internationale studenten laat op zich wachten
Een gedeelte in de Tweede Kamer wil een einde maken aan de groei van het aantal internationale studenten in Nederland. Deze groei zorgt namelijk voor meerdere problemen in Nederland waar studenten uit eigen land veel last van hebben. Denk bijvoorbeeld aan de druk op het onderwijs of het tekort aan huisvesting.
Zelf nog suggesties?
Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.