Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Kamer wil stoppen met het werven van internationale studenten

De Tweede Kamer wil dat hogescholen en universiteiten vanaf volgend schooljaar stoppen met het werven van studenten buiten Nederland. De groei van de internationale studenten in Nederland leiden tot veel problemen waaronder het woningtekort en volle collegezalen. Door het actief werven tegen te houden hoopt de Kamer op de toestroom te temperen.

Lees dit bericht

Mbo-studenten moeten makkelijker kunnen switchen in opleiding

Taskforce Doelmatigheid van het bedrijfsleven en beroepsonderwijs wil dat er meer mensen kiezen voor een studie in de zorg of techniek. Zij geven daarom het advies om het voor mbo-studenten makkelijker te maken om van opleiding te switchen. Dit advies is opgesteld omdat steeds minder vaak mensen kiezen voor een mbo-studie.

Lees dit bericht

Buitenlandse studenten betalen meer voor eenzelfde kamer

In Maastricht heeft een onderzoek plaatsgevonden, waarin werd onderzocht of internationale studenten meer moeten betalen voor eenzelfde kamer dan studenten in Nederland. Het resultaat: buitenlandse studenten betalen ook daadwerkelijk meer huur voor een kamer met dezelfde oppervlakte.

Lees dit bericht

De terugloop van mbo-studenten is erg zorgwekkend

Het aantal mbo-studenten is het huidige jaar met bijna vijf procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook de techniek-studenten zijn aan het dalen. De Tweede Kamer vindt het zeer zorgelijk, zij zijn bang dat studenten te veel worden verleid door instellingen om direct aan het werk te gaan zonder enkele diploma op zak.

Lees dit bericht

Studenten in Arnhem kunnen ook rekenen op een energietoeslag

In eerste instantie werden in meerdere steden in Nederland studenten uitgesloten van de eenmalige energietoeslag die het rijk uitkeerde aan mensen met een hoge energierekening. Nu beginnen steeds meer steden zich te bedenken en keren toch de energietoeslag uit aan studenten. Ook Arnhem zal dit vanaf 15 november gaan doen.

Lees dit bericht

Gegevens van duizenden studenten gelekt

Afgelopen week zijn de gegevens van duizenden studenten van de TU Eindhoven gelekt. Na een hack bij het IT-bedrijf ID-Ware zijn er duizenden adresgegevens op de straat beland van al deze studenten. Ook medewerkers van de universiteit zijn de dupe. Hierdoor zijn er 21.000 slachtoffers geworden van deze hack.

Lees dit bericht

Internationale studenten vallen relatief vaker uit dan Nederlandse studenten

Eén op de vier internationale studenten is sinds 2011 binnen vier jaar weer vertrokken naar eigen land zonder een diploma. Ondanks dat Nederlandse universiteiten veel studenten aantrekken uit het buitenland blijkt nu dat zij niet altijd een diploma halen op de universiteit. Het aantrekken van internationale studenten heeft verschillende voor- en nadelen.

Lees dit bericht

Er komt rente op de studieschuld van alle studenten

Aankomend jaar zullen studenten rond de 0,4 procent rente betalen op de studielening. Voor mbo’ers ligt dit percentage nog hoger. Zij zullen het aankomende jaar 1,8 procent rente betalen voor de studielening. De stijgende rente op de studieschulden heeft alles te maken met de snel toenemende rentes op de kapitaalmarkten en zo de hoge inflatie af te remmen.

Lees dit bericht

Compensatie voor pechstudenten is niet eerlijk

Sinds 2015 is de basisbeurs voor studenten afgeschaft en ontvingen uitwonende studenten geen 270 euro per maand meer. Het zogenaamde sociale leenstelsel kwam hiervoor in de plaats. Wat betekende dat studenten alles konden lenen en in 35 jaar terug konden betalen.

Lees dit bericht

Dakloze studenten verzoeken online onderwijs

Afgelopen week hebben een groep dakloze studenten in een brief naar het universiteitsbestuur verzocht om online onderwijs weer mogelijk te maken. Internationale studenten die geen kamer hebben kunnen vinden en verplicht naar huis moesten willen niet hun jaren weggooien dankzij een kamertekort in Nederland. De juiste oplossing hiervoor is online onderwijs vinden zij.

Lees dit bericht

Studenten hebben last van de gevolgen van de hogere prijzen

Dankzij de stijgende prijzen in Nederland hebben studenten steeds meer last met het rondkomen van hun loon. Veel studenten gaan nu meer werken of vragen een lening aan om toch rond te komen in deze tijd van hoge inflatie. Bij de sociale diensten van de onderwijsinstellingen krijgen ze dit studiejaar veel meer vragen binnen voor financiële hulp dan vorig jaar.

Lees dit bericht

Ook Tilburg geeft zijn studenten een energietoeslag

De gemeente van Tilburg heeft afgelopen week laten weken dat ook een deel van de studenten recht hebben op een energietoeslag. Studenten die momenteel op zich zelf wonen kunnen hierdoor 1300 euro aan energietoeslag verwachten. Hiermee volgt Tilburg de steden Zwolle en Delft om de studenten toch de toeslag te geven ondanks het advies van het kabinet om dit niet te doen.

Lees dit bericht
«  ‹  1 2 3 4 5  ›  »

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00