Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Groei internationale studenten zwakt af

 04/05/2023

Afgelopen jaar steeg het aantal buitenlandse studenten bij Nederlandse studies met 7 procent. Dit percentage is een stuk minder hoog dan eerdere jaren. Hieruit blijkt dat de groei van de internationale studenten in Nederland langzaam iets begint af te zwakken.

Sterke toename

Internationale studenten kiezen nog steeds heel erg graag voor een Nederlandse Hogeschool of Universiteit in vergelijking met andere landen. Al langere tijd roepen de hogescholen en universiteiten om een stop op de internationale studenten te zetten. Nu blijkt dat de sterke toename van internationale studenten de afgelopen jaar langzaam begint af te vlakken.

Internationale ontwikkelingen

De Brexit is één van de voornaamste redenen dat de komst van internationale studenten afzwakt. Dit jaar studeren er namelijk maar 1800 Britten aan een opleiding in Nederland. Dit is 42% procent minder dan het jaar ervoor. Ook de invasie van Rusland op Oekraïne speelde mee. Hierdoor kwamen er ineens veel meer Oekraïners studeren in Nederland.

Debat

Eerder zagen de scholen de internationale studenten heel graag komen. Er geldt namelijk dat hoe meer studenten een school heeft hoe meer zij verdienen. In de afgelopen twintig jaar verdubbeld hierdoor het aantal buitenlandse studenten in Nederland. Onlangs kondigde het kabinet aan om de komst van internationale studenten beter te beheersen.

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Compensatie voor pechstudenten is niet eerlijk

Sinds 2015 is de basisbeurs voor studenten afgeschaft en ontvingen uitwonende studenten geen 270 euro per maand meer. Het zogenaamde sociale leenstelsel kwam hiervoor in de plaats. Wat betekende dat studenten alles konden lenen en in 35 jaar terug konden betalen.

Lees dit bericht

De aanvullende basisbeurs wordt hoger voor alle studenten

Voor alle studenten wordt de basisbeurs iets hoger dan de jaren hiervoor. Ook komen studenten eerder in aanmerking voor een aanvullende beurs. Daartegenover staat alleen wel dat eerstejaars studenten een verdubbeling van het collegegeld krijgen. Dit wetsvoorstel voor de vernieuwing van de studiefinanciering staat nu op internet zodat iedereen er commentaar op kan geven.

Lees dit bericht

Studenten steeds minder geïnteresseerd in decentrale selectie

Het aantal studenten dat aan een decentrale selectie begon en afmaakte voor komend studiejaar daalde met maar liefst 1100 studenten ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor stijgt de kans om toegelaten te worden tot een geneeskundige opleiding van 33 procent naar 39 procent. Vooralsnog is nog niet bekend waar de oorzaak ligt voor de verminderende belangstelling.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00