Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Pechstudenten hebben truc om schuld te beperken na komst basisbeurs

 02/03/2023

Pechstudenten die zijn begonnen met het studeren onder het leenstelsel kunnen gebruik maken van een bepaalde truc waardoor zij langer kunnen profiteren van de basisbeurs. De basisbeurs maakt na een aantal jaar weer zijn rentree onder de studenten, waardoor veel studenten met grote schulden overblijven.

Op social media delen studenten onder elkaar de handigheid, waardoor zij de schade van het leenstelsel kunnen beperken voor zichzelf. Studenten met studievertraging of studenten die door een extra vak langer over hun studie doen kunnen gebruik maken van deze truc.

De truc

Studenten die een studie volgen van vier jaar zullen vanaf aankomend jaar een basisbeurs krijgen voor vier jaar. Is volgend jaar jou laatste jaar om te studeren, dan heb je dus ook nog maar recht op één jaar basisbeurs. Maar als jij nu al weet dat je drie maanden langer over je studie gaat doen vanwege omstandigheden bestaat er een truc dat jij die drie maanden ook een basisbeurs uit te zetten.

Hiervoor moet jij je studiefinanciering met eventuele aanvullende beurs drie maanden stop zetten in de zomer en deze pas weer volgend studie jaar aan te zetten. Hierdoor kan jij drie maanden langer profiteren van de basisbeurs. Dit bedraagt 274,90 euro per maand voor uitwonende en 110,30 euro voor thuiswonenden.

Gerelateerd nieuws

Klik hier

40 procent van de studenten krijgt geen stagevergoeding, maar hebben wel veel verantwoordelijkheden

Instituut ResearchNed heeft onder ruim 4900 studenten een vragenlijst uitgedeeld over stage. Het is al langer bekend dat studenten met stage soms misbruikt worden. Veel werkzaamheden laten doen voor weinig tot geen geld. Bedrijven zien dit vaak als een kans, terwijl een stage juist de eerste kennis is op de arbeidsmarkt voor studenten.

Lees dit bericht

Studenten volgen steeds minder vaak fysieke les sinds de coronacrisis

Er gelden momenteel in Nederland geen coronaregels meer, dus zou je denken dat de hoge scholen en universiteiten weer helemaal vol zitten met studenten. Niks is minder waar. Docenten maken zich langzaam zorgen over de jongeren die niet tot weinig fysiek les volgen. De drempel in het mbo en hbo om weer fysiek les te volgen blijkt te hoog.

Lees dit bericht

Uitwonende studenten krijgen geen energietoeslag

Sinds kort geldt er een nieuwe regeling waarin volwassenen die zelfstandig wonen een energietoeslag aan kunnen vragen ter waarde van 800 euro. Iedere zelfstandig wonende met een laag inkomen heeft recht op deze energietoeslag. Desondanks krijgen uitwonende jongeren en studenten tussen de 18 en 20-jarig deze vergoeding niet.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00