Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Meer Nederlandse studenten kiezen voor buitenlandse universiteiten

 13/04/2023

Het aantal Nederlandse studenten dat ervoor kiest om in het buitenland te studeren blijft groeien. Steeds meer studenten zien de voordelen van een internationale studie-ervaring, zoals het opbouwen van een internationaal netwerk en het ervaren van een andere cultuur. De groeiende populariteit van buitenlandse universiteiten onder Nederlandse studenten kan echter ook gevolgen hebben voor de Nederlandse universiteiten.

Populariteit buitenlandse universiteiten

Het aantal Nederlandse studenten dat kiest voor een universiteit in het buitenland blijft groeien. Uit recente cijfers van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, blijkt dat in het studiejaar 2020/2021 bijna 23.000 Nederlandse studenten in het buitenland studeerden. Dit is een stijging van 6,5% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Mogelijke gevolgen voor Nederlandse universiteiten

De groeiende populariteit van buitenlandse universiteiten onder Nederlandse studenten kan gevolgen hebben voor Nederlandse universiteiten. Er kan bijvoorbeeld een verschuiving optreden in de financiering van universiteiten, omdat Nederlandse studenten hun collegegeld en andere kosten nu naar buitenlandse universiteiten brengen. Daarnaast kan het ook leiden tot meer concurrentie voor Nederlandse universiteiten, omdat buitenlandse universiteiten steeds aantrekkelijker worden voor Nederlandse studenten.

Belangrijkste reden om in het buitenland te studeren

Uit onderzoek van Nuffic blijkt dat de belangrijkste redenen voor Nederlandse studenten om in het buitenland te studeren, zijn: de mogelijkheid om een internationaal netwerk op te bouwen, de kans om een andere cultuur te ervaren en de betere carrièremogelijkheden na het afstuderen. Daarnaast worden ook de kwaliteit van het onderwijs en de beschikbaarheid van bepaalde studies als belangrijke redenen genoemd.

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Uitwonende studenten krijgen geen energietoeslag

Sinds kort geldt er een nieuwe regeling waarin volwassenen die zelfstandig wonen een energietoeslag aan kunnen vragen ter waarde van 800 euro. Iedere zelfstandig wonende met een laag inkomen heeft recht op deze energietoeslag. Desondanks krijgen uitwonende jongeren en studenten tussen de 18 en 20-jarig deze vergoeding niet.

Lees dit bericht

Pechstudenten hebben truc om schuld te beperken na komst basisbeurs

Pechstudenten die zijn begonnen met het studeren onder het leenstelsel kunnen gebruik maken van een bepaalde truc waardoor zij langer kunnen profiteren van de basisbeurs. De basisbeurs maakt na een aantal jaar weer zijn rentree onder de studenten, waardoor veel studenten met grote schulden overblijven.

Lees dit bericht

Rem op internationale studenten laat op zich wachten

Een gedeelte in de Tweede Kamer wil een einde maken aan de groei van het aantal internationale studenten in Nederland. Deze groei zorgt namelijk voor meerdere problemen in Nederland waar studenten uit eigen land veel last van hebben. Denk bijvoorbeeld aan de druk op het onderwijs of het tekort aan huisvesting.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00