Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Mbo-studenten stoppen massaal met opleiding vanwege aantrekkelijke arbeidsmarkt

 06/04/2023

Uit onderzoek van RTLnieuws blijkt dat steeds meer mbo-studenten hun opleiding verlaten zonder een diploma te behalen. Het afgelopen jaar hebben maar liefst 30.000 studenten deze beslissing genomen vanwege de vele openstaande vacatures als gevolg van de aantrekkende arbeidsmarkt en de coronacrisis.

Aantrekkende arbeidsmarkt

De minister van Onderwijs maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en heeft een plan opgesteld om het aantal schoolverlaters te verminderen. Er zal in het komende schooljaar namelijk 175 miljoen euro extra worden geïnvesteerd in het mbo-niveau 2 en de beroepsopleiding. Dit geld zal worden gebruikt om intensievere begeleiding aan te bieden aan studenten, waardoor zij minder snel zullen stoppen.

Daarnaast zal er betere hulp beschikbaar zijn voor studenten die van opleiding willen veranderen, door middel van doorstroomcoaches. Studenten kunnen deze coaches om advies vragen. Ook zullen er extra hulpbronnen beschikbaar zijn voor studenten die kampen met financiële of psychische problemen om te voorkomen dat zij hun opleiding voortijdig beëindigen.

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Mbo-studenten moeten makkelijker kunnen switchen in opleiding

Taskforce Doelmatigheid van het bedrijfsleven en beroepsonderwijs wil dat er meer mensen kiezen voor een studie in de zorg of techniek. Zij geven daarom het advies om het voor mbo-studenten makkelijker te maken om van opleiding te switchen. Dit advies is opgesteld omdat steeds minder vaak mensen kiezen voor een mbo-studie.

Lees dit bericht

Dakloze studenten verzoeken online onderwijs

Afgelopen week hebben een groep dakloze studenten in een brief naar het universiteitsbestuur verzocht om online onderwijs weer mogelijk te maken. Internationale studenten die geen kamer hebben kunnen vinden en verplicht naar huis moesten willen niet hun jaren weggooien dankzij een kamertekort in Nederland. De juiste oplossing hiervoor is online onderwijs vinden zij.

Lees dit bericht

Kamer wil stoppen met het werven van internationale studenten

De Tweede Kamer wil dat hogescholen en universiteiten vanaf volgend schooljaar stoppen met het werven van studenten buiten Nederland. De groei van de internationale studenten in Nederland leiden tot veel problemen waaronder het woningtekort en volle collegezalen. Door het actief werven tegen te houden hoopt de Kamer op de toestroom te temperen.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00