Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Studenten steeds minder geïnteresseerd in decentrale selectie

 20/04/2023

Het aantal studenten dat aan een decentrale selectie begon en afmaakte voor komend studiejaar daalde met maar liefst 1100 studenten ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor stijgt de kans om toegelaten te worden tot een geneeskundige opleiding van 33 procent naar 39 procent. Vooralsnog is nog niet bekend waar de oorzaak ligt voor de verminderende belangstelling.

Decentrale selectie

Uit onderzoek blijkt wel dat studenten een decentrale selectieprocedure ervaren als stressvol en oneerlijk. Velen studenten voelen zich onder druk gezet om hun prestaties op een enkel moment te laten zien, in plaats van gedurende het hele jaar. De resultaten zijn zorgwekkend voor universiteiten, omdat ze aangeven dat studenten mogelijk niet meer gemotiveerd zijn om te solliciteren naar populaire opleidingen.

Universiteiten

De universiteiten in Nederland zijn zich bewust van de problemen die studenten ondervinden met decentrale selectieprocedures. Hierdoor hebben sommige universiteiten al stappen genomen om procedures te verbeteren en eerlijker te maken voor alle studenten. Zo kijken sommige universiteiten al naar de prestaties op school over het afgelopen jaar in plaats van op een enkel moment.  

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Dakloze studenten verzoeken online onderwijs

Afgelopen week hebben een groep dakloze studenten in een brief naar het universiteitsbestuur verzocht om online onderwijs weer mogelijk te maken. Internationale studenten die geen kamer hebben kunnen vinden en verplicht naar huis moesten willen niet hun jaren weggooien dankzij een kamertekort in Nederland. De juiste oplossing hiervoor is online onderwijs vinden zij.

Lees dit bericht

Laat buitenlandse studenten niet bungelen

Vele universiteiten willen ervoor zorgen dat zij internationale studenten kunnen weigeren en zo meer studenten uit eigen land kunnen toelaten. Door de groei en de komst van internationale studenten kampen universiteiten met verschillende problemen zoals een personeelstekort. Toch is voor Nederland ook van belang dat deze studenten naar Nederland komen

Lees dit bericht

Buitenlandse studenten betalen meer voor eenzelfde kamer

In Maastricht heeft een onderzoek plaatsgevonden, waarin werd onderzocht of internationale studenten meer moeten betalen voor eenzelfde kamer dan studenten in Nederland. Het resultaat: buitenlandse studenten betalen ook daadwerkelijk meer huur voor een kamer met dezelfde oppervlakte.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00