Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Bindend studieadvies moet worden aangepast voor het welzijn van studenten

 11/05/2023

Het is de bedoeling dat een eerstejaarsstudent vanaf het jaar 2025-2026 nog maar de helft van het aantal studiepunten hoeft te behalen om door te gaan naar het tweede jaar. Dat wil de minister van onderwijs aanpassen om het welzijn van studenten te verbeteren.

Bindend studieadvies

Momenteel varieert het bindend studieadvies per opleiding, waar je bij sommige opleidingen zelfs alle 60 studiepunten moet behalen om over te gaan naar jaar 2. Het gemiddelde schommelt rond de 45 studiepunten.

Druk werkt averechts

Te veel druk kan leiden tot slechtere leerpresentaties en vertroebelt het beeld of een student wel of niet geschikt is voor een opleiding. Het uitgangspunt van het verlagen van het studieadvies is zodat studenten meer tijd en ruimte krijgen om te wennen aan het hoger onderwijs en zich breed ontwikkelen.

Begeleiding

De minister wil ook dat de begeleiding van de studenten wordt verbeterd in het eerste jaar. Onderwijsinstellingen moet verplicht in gesprek met studenten die het dreigen niet te halen. Bovendien moeten zij ook tijdig worden geïnformeerd bij speciale situaties.

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Mbo-studenten stoppen massaal met opleiding vanwege aantrekkelijke arbeidsmarkt

Uit onderzoek van RTLnieuws blijkt dat steeds meer mbo-studenten hun opleiding verlaten zonder een diploma te behalen. Het afgelopen jaar hebben maar liefst 30.000 studenten deze beslissing genomen vanwege de vele openstaande vacatures als gevolg van de aantrekkende arbeidsmarkt en de coronacrisis.

Lees dit bericht

Nederlandse studenten verdienen het meeste bij van alle andere Europese studenten

Maar liefst zeven op de tien studenten hebben een bijbaan in Nederland. Dit is het hoogste aantal van alle andere Europese landen. In Zuid-Europa werken studenten zelfs maar zelden naast hun opleiding. Het Europese statistiekbureau heeft hierbij gekeken naar alle personen tussen 15 en 29 jaar.

Lees dit bericht

Vele mbo-studenten de dupe van stakingen in streekvervoer

De stakingen in het streekvervoer lijken vooralsnog niet aan een eind te komen. Het personeel staakt hier namelijk voor een beter cao. Dit doen zij door het werk allemaal neer te leggen, waardoor er geen streekvervoer meer rijdt door Nederland. Vooral vele mbo-studenten zijn hiervan de dupe, doordat zij nu af en toe niet op school kunnen komen.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00