Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Studenten gaan de straat op voor een hogere basisbeurs

 14/06/2022

Afgelopen week hebben er honderden studenten gedemonstreerd in Amsterdam. De reden van deze demonstratie was het eisen van een hogere basisbeurs. Daarnaast willen deze studenten ook dat oud studenten een ruime compensatie krijgen voor het sociaal leenstelsel. Er zijn namelijk oud-studenten met een studieschuld van 40.000 euro.

Voor de tweede keer in 2022 demonstreren de studenten voor een hogere basisbeurs. De situatie voor de studenten is alleen maar pijnlijker geworden sinds de laatste keer dat ze hebben gedemonstreerd. De prijzen zijn namelijk in hoog tempo gestegen en daarnaast hebben deze studenten ook geen recht gekregen op een energie toeslag.

Nieuwe studenten

Nieuwe studenten zullen zo meteen een goede 3300 euro aan basisbeurs kunnen krijgen per jaar. Studenten die onder het oude leenstelsel vallen kregen maar 359 euro per jaar. Deze zitten nu met grote schulden opgescheept. Dit is bijna niet uit te leggen richting die studenten vinden meerdere mensen. Daarom moet er voor deze mensen ook een compensatie komen.

Het kabinet wil uitwonende studenten compenseren met 274 euro per maand plus een aanvullende beurs die kan oplopen tot maximaal 401 euro. Hier zijn de studenten het niet mee eens. Ze bouwen op deze manier torenhoge schulden op vanwege de hoge studiekosten, huurprijzen en energierekening.

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Coronavoordelen: "WC was nog nooit zo schoon"

Hoewel er vrijwel alleen nadelen zitten aan de coronacrisis, levert het hier en daar soms toch een klein voordeel op. Zo ook voor de Gelderse studenten uit Wageningen. Het vele thuiszitten zorgt ervoor dat er volop schoongemaakt kan worden. "De wc is nog nooit zo schoon geweest", vertelt David aan Omroep Gelderland.

Lees dit bericht

Studenten hebben last van de gevolgen van de hogere prijzen

Dankzij de stijgende prijzen in Nederland hebben studenten steeds meer last met het rondkomen van hun loon. Veel studenten gaan nu meer werken of vragen een lening aan om toch rond te komen in deze tijd van hoge inflatie. Bij de sociale diensten van de onderwijsinstellingen krijgen ze dit studiejaar veel meer vragen binnen voor financiële hulp dan vorig jaar.

Lees dit bericht

Meer Nederlandse studenten kiezen voor buitenlandse universiteiten

Het aantal Nederlandse studenten dat ervoor kiest om in het buitenland te studeren blijft groeien. Steeds meer studenten zien de voordelen van een internationale studie-ervaring, zoals het opbouwen van een internationaal netwerk en het ervaren van een andere cultuur. De groeiende populariteit van buitenlandse universiteiten onder Nederlandse studenten kan echter ook gevolgen hebben voor de Nederlandse universiteiten.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00