Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Studenten gaan de straat op voor een hogere basisbeurs

 14/06/2022

Afgelopen week hebben er honderden studenten gedemonstreerd in Amsterdam. De reden van deze demonstratie was het eisen van een hogere basisbeurs. Daarnaast willen deze studenten ook dat oud studenten een ruime compensatie krijgen voor het sociaal leenstelsel. Er zijn namelijk oud-studenten met een studieschuld van 40.000 euro.

Voor de tweede keer in 2022 demonstreren de studenten voor een hogere basisbeurs. De situatie voor de studenten is alleen maar pijnlijker geworden sinds de laatste keer dat ze hebben gedemonstreerd. De prijzen zijn namelijk in hoog tempo gestegen en daarnaast hebben deze studenten ook geen recht gekregen op een energie toeslag.

Nieuwe studenten

Nieuwe studenten zullen zo meteen een goede 3300 euro aan basisbeurs kunnen krijgen per jaar. Studenten die onder het oude leenstelsel vallen kregen maar 359 euro per jaar. Deze zitten nu met grote schulden opgescheept. Dit is bijna niet uit te leggen richting die studenten vinden meerdere mensen. Daarom moet er voor deze mensen ook een compensatie komen.

Het kabinet wil uitwonende studenten compenseren met 274 euro per maand plus een aanvullende beurs die kan oplopen tot maximaal 401 euro. Hier zijn de studenten het niet mee eens. Ze bouwen op deze manier torenhoge schulden op vanwege de hoge studiekosten, huurprijzen en energierekening.

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Ongedierte bestrijden in jouw kamer

Je woont op jezelf. Heerlijk, maar daar komen ook wel eens negatieve dingen bij kijken. Helaas krijg je soms nog wel eens onuitgenodigde bezoekers over de vloer. Fruitvliegjes die rond je prullenbak vliegen, muizen die de laatste stukjes pizza meenemen of bijen die op de zoete geur van limonade afkomen. Ongedierte is een van de grootste problemen bij studenten die een kamer huren. Marcel van Hooijdonk geeft tips over hoe je het ongedierte buiten de deur kan houden.

Lees dit bericht

Één op de vijf studenten maakt wel eens een onveilige situatie mee op de hogeschool

Steeds meer hbo en universitaire studenten maken een onveilige situatie mee op school. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie, pesten, bedreiging of seksueel overschrijdend gedrag. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst één op de vijf studenten hinder ervaart van de bovenstaande situaties.

Lees dit bericht

Uitwonende studenten krijgen geen energietoeslag

Sinds kort geldt er een nieuwe regeling waarin volwassenen die zelfstandig wonen een energietoeslag aan kunnen vragen ter waarde van 800 euro. Iedere zelfstandig wonende met een laag inkomen heeft recht op deze energietoeslag. Desondanks krijgen uitwonende jongeren en studenten tussen de 18 en 20-jarig deze vergoeding niet.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00