Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

De terugloop van mbo-studenten is erg zorgwekkend

 07/11/2022

Het aantal mbo-studenten is het huidige jaar met bijna vijf procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook de techniek-studenten zijn aan het dalen. De Tweede Kamer vindt het zeer zorgelijk, zij zijn bang dat studenten te veel worden verleid door instellingen om direct aan het werk te gaan zonder enkele diploma op zak.

Ongelofelijk

Directeur van DUO en voorzitter van ROC vinden de dalingen bijna ongelofelijk. Het aantal mensen dat nog komt naar de lessen of school ligt veel lager dan de voorgaande jaren. Er zijn door heel het land bijna vijfentwintig duizend mbo-studenten ineens verdwenen. Zij komen niet meer naar de lessen en er kan geen contact meer worden verkregen met deze mensen. 

Zorgwekkend

Als de daling van dit jaar wordt doorgerekend naar de komende jaren, kan het grote gevolgen hebben voor het mbo door heel Nederland. Dit rekent zich uiteindelijk weer door op de gevolgen voor werkend Nederland. Hier zal namelijk een tekort ontstaan voor verschillende functies. Een oorzaak van de daling kan bijvoorbeeld de ‘groenpluk’ zijn. Technische bedrijven bieden studenten vaak een baan aan, waar ze vervolgens een aantal cursussen volgen. 

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Buitenlandse studenten betalen meer voor eenzelfde kamer

In Maastricht heeft een onderzoek plaatsgevonden, waarin werd onderzocht of internationale studenten meer moeten betalen voor eenzelfde kamer dan studenten in Nederland. Het resultaat: buitenlandse studenten betalen ook daadwerkelijk meer huur voor een kamer met dezelfde oppervlakte.

Lees dit bericht

Mbo-studenten moeten makkelijker kunnen switchen in opleiding

Taskforce Doelmatigheid van het bedrijfsleven en beroepsonderwijs wil dat er meer mensen kiezen voor een studie in de zorg of techniek. Zij geven daarom het advies om het voor mbo-studenten makkelijker te maken om van opleiding te switchen. Dit advies is opgesteld omdat steeds minder vaak mensen kiezen voor een mbo-studie.

Lees dit bericht

Zwolse en Delftse studenten krijgen als enige studenten wel de energietoeslag uitgekeerd

Ben jij een student uit Zwolle of Delft? Dan heb jij geluk! Deze gemeentes hebben als enige gemeentes in Nederland er voor gekozen om ook de energietoeslag uit te keren aan studenten die op zichzelf wonen. Dit bedraagt een eenmalige bijdrage van 1300 euro.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00