Laatste nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!

Compensatie voor pechstudenten is niet eerlijk

 05/10/2022

Sinds 2015 is de basisbeurs voor studenten afgeschaft en ontvingen uitwonende studenten geen 270 euro per maand meer. Het zogenaamde sociale leenstelsel kwam hiervoor in de plaats. Wat betekende dat studenten alles konden lenen en in 35 jaar terug konden betalen.

De studieschuld van sommige studenten is hierdoor enorm gestegen wat voor veel mensen uiteindelijk ook weer het kopen van een huis bemoeilijkt. Dankzij de schulden kunnen deze studenten vaak een minder hoge hypotheek aanvragen, waardoor het kopen van een huis in veel van de gevallen onmogelijk is.

Terugkeer basisbeurs

Nu, acht jaar later, zal de basisbeurs weer terugkeren en wordt er afgestapt van het sociale leenstelsel. Uitwonende studenten krijgen 280 euro, tijdelijk verhoogd naar 445 euro, per maand. Door de terugkeer van de basisbeurs zijn veel studenten boos omdat zij met grote schulden opgescheept blijven dankzij het sociale leenstelsel. Studenten die grote schulden hebben door het sociale leenstelsel krijgen 1440 euro ter compensatie. Dit bedrag is uiteraard helemaal niks op een schuld van 50.000 euro die veel studenten hebben.  

Gerelateerd nieuws

Klik hier

Studenten zijn het meest ontevreden over de economische en juridische opleidingen

Uit de Nationale Studenten Enquête blijkt dat de studenten van de economische en juridische opleidingen het minst tevreden zijn over hun studie. Dit is volgens de directeur van Juridische Hogeschool Avans en Fontys niet verbazend. Er is namelijk sinds kort een nieuwe onderwijsvorm op deze opleiding.

Lees dit bericht

Één op de vijf studenten maakt wel eens een onveilige situatie mee op de hogeschool

Steeds meer hbo en universitaire studenten maken een onveilige situatie mee op school. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie, pesten, bedreiging of seksueel overschrijdend gedrag. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst één op de vijf studenten hinder ervaart van de bovenstaande situaties.

Lees dit bericht

Studenten in Nederland komen in actie naar aardbeving in Turkije en Syrië

Bij de zware aardbevingen die afgelopen week plaats hebben gevonden in Turkije en Syrië zijn al duizenden mensen omgekomen. Studenten in Nederland zitten niet stil en verzinnen allerlei verschillende manieren om geld in te zamelen. Naast het inzamelen van geld zijn zij ook bezig met het verzamelen van hulpmiddelen.

Lees dit bericht

Zelf nog suggesties?

Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.

Mail ons
info@zuylenstaete.nl

Ma. t/m vr. van 09.00 tot 17.00