Laatste nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!
Studenten geven wol nieuw leven
17/01/2023
Studenten van de opleiding ArtCoDe werken al een aantal weken aan een innovatieve opdracht waar zij het enorme overschot aan wol tegen moeten gaan. Op jaarlijkse basis is er in Nederland namelijk een overschot van 1,5 miljoen kilo wol. Een groot deel hiervan beland in de verbrandingsoven. Heel erg zonde natuurlijk aangezien het ook hergebruikt kan worden voor bijvoorbeeld isolatiewanden.
Overschot
Twee tweedejaars studenten grepen dit probleem aan om wol een extra functie te geven zodat het overschot zal verdwijnen. Eén van de studenten haar doel is om een omslagdoek te maken voor vluchtelingen uit Afghanistan. Deze omslagdoek zou dan de geur moeten hebben van het land waar zij vandaan komen. De geur van de specerijen waar vaak mee wordt gekookt in dat land laat zij terugkomen in het doek. Een andere student probeert een stoel te maken met wol, met als doel om uiteindelijk een kleine bank in elkaar te zetten van wol.
Ruwe materialen
Het werken met ruwe materialen zorgt ervoor dat de studenten zeer initiatief moeten zijn met de technologieën waarmee zij werken. Al diverse jaren wordt dit project uitgevoerd, maar dit komt ook doordat dit probleem al vele jaren bestaat in Nederland.
Gerelateerd nieuws
Klik hier
Één op de vijf studenten maakt wel eens een onveilige situatie mee op de hogeschool
Steeds meer hbo en universitaire studenten maken een onveilige situatie mee op school. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie, pesten, bedreiging of seksueel overschrijdend gedrag. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst één op de vijf studenten hinder ervaart van de bovenstaande situaties.
Pechstudenten krijgen geen compensatie voor leenstelsel
Studenten die door het leenstelsel in diepe schulden terecht zijn gekomen zullen niet gecompenseerd worden door de overheid. Studenten hebben onder het leenstelsel gemiddeld een schuld van 27.000 euro opgebouwd. Van het kabinet zullen deze pechstudenten ongeveer 1400 euro ontvangen. Vele partijen vinden dit maar klein bedrag ten opzichte van de gehele schulden.
Studenten van de TU Eindhoven komen met een speciaal apparaat wat afvalbranden moet voorkomen.
Batterijbranden gebeuren nauwelijks, maar als het gebeurt dan zijn deze bijna niet meer te stoppen. Steeds meer producten maken tegenwoordig gebruik van batterijen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon of elektrische tandenborstel. Doordat steeds meer producten een batterij hebben, worden de batterijbranden ook een toenemend probleem. Voor dit probleem is op de Technische Universiteit Eindhoven een oplossing bedacht.

Zelf nog suggesties?
Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.