Laatste nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!
Niet genoeg studenten maken gebruik van de gratis zelftesten voor Corona
12/11/2021
Sinds het begin van het Covid Virus kunnen studenten gratis zelftesten aanvragen. Deze kunnen ze gratis krijgen via het hoger onderwijs. Maar 29 procent maakt gebruik van deze kans om gratis zelftesten te bemachtigen. Dit is te weinig vindt de minister president en wil die 29 procent dan ook zo snel mogelijk hoger zien te krijgen.
Vanaf 5 mei kunnen studenten en medewerkers gratis zelftesten bestellen via de website van zelftestonderwijs. De zelftesten zijn gratis gemaakt voor studenten en medewerkers omdat het kabinet erop hoopte dat iedereen zou testen voordat hij of zij naar de campus zou gaan.
De cijfers vielen helaas tegen, op het begin plaatste maar 18 procent van de studenten en 37 procent van de medewerkers een bestelling voor vier zelftesten. In het afgelopen jaar zijn deze cijfers al wel gegroeid maar nog niet goed genoeg volgens het kabinet.
Kosten
Voor de verzending en de campagne rond de zelftesten heeft het kabinet maar liefst 48,3 miljoen euro gereserveerd. Hier zitten de kosten van de zelftesten nog niet eens bijgerekend. Voor de zelftesten is namelijk een bedrag van 350 miljoen gereserveerd. Dit komt erop neer dat er in totaal 398,3 miljoen euro is gereserveerd zodat studenten en medewerkers gratis kunnen zelftesten op corona.
Gerelateerd nieuws
Klik hier
Uitwonende studenten krijgen geen energietoeslag
Sinds kort geldt er een nieuwe regeling waarin volwassenen die zelfstandig wonen een energietoeslag aan kunnen vragen ter waarde van 800 euro. Iedere zelfstandig wonende met een laag inkomen heeft recht op deze energietoeslag. Desondanks krijgen uitwonende jongeren en studenten tussen de 18 en 20-jarig deze vergoeding niet.
Studenten steeds minder geïnteresseerd in decentrale selectie
Het aantal studenten dat aan een decentrale selectie begon en afmaakte voor komend studiejaar daalde met maar liefst 1100 studenten ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor stijgt de kans om toegelaten te worden tot een geneeskundige opleiding van 33 procent naar 39 procent. Vooralsnog is nog niet bekend waar de oorzaak ligt voor de verminderende belangstelling.
Studenten moeten vanaf volgend jaar waarschijnlijk rente gaan betalen over studieschuld
Studenten kunnen binnenkort waarschijnlijk niet meer lenen zonder rente bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De rente staat momenteel nog op 0 procent, maar dit zal volgend jaar verhoogd worden voor de studenten. Maar wat betekent dit voor de studenten en hun schulden?

Zelf nog suggesties?
Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.